Výroba ruských bojových letadel v roce 2024. Prozatím žádné Su-57

Výroba ruských bojových letadel v roce 2024. Prozatím žádné Su-57
Stíhačky Su-27 z 689. gardového stíhacího leteckého pluku . Ocasní čísla letadla na fotografii byla retušována. (červen 2024) / Ministerstvo obrany Ruské federace (Zvětšit)

Ukrajinský vojenský analytik a komentátor Oleksandr Kovalenko na webu War Obozrevatel odhadl tempo výroby ruských bojových letadel pro letošní rok. Ač čísla nemohou být přesná, závěr je poměrně jasný – Rusko udržuje rychlost výroby prakticky na předválečné úrovni, ale není schopno průběžně kompenzovat bojové i nebojové ztráty.

Díky moskevskému Centru pro analýzu strategií a technologií (CAST) jsme v posledních letech měli věrný obrázek o výrobě vojenských letadel v Rusku, viz naše série článků „Dodávky ruských bojových letadel“.

Centrum pracuje pouze s otevřenými zdroji – zohledňovalo zveřejněné smlouvy, termíny dodávek, oficiální oznámení o dodávkách nebo fotografie, na kterých šlo rozpoznat výrobní a taktická čísla na letounech. Pomáhala také směrodatná velikost letky ruského taktického letectva (12 až 16 letadel) a pluku (tři letky; 36 až 48). V těchto násobcích je nutné uvažovat při odhadu počtů nasmlouvaných a dodaných letadel. Vždy se přezbrojují celé letky, pluky – do boje se totiž nenasazují jednotlivá letadla, ale formace.

Po ruské invazi na Ukrajinu je však sledování obtížnější – ruská propaganda stále oznamuje nové dodávky, ale výrobní / taktická čísla jsou retušována a neuvádí se rozsah dodávek. Poslední souhrnný článek CAST je za rok 2022, za rok 2023 udělal kusou analýzu polský portál Defence24.

Nicméně podle dílčích článků z konce minulého a letošního roku CAST uvádí za rok 2023 dodávku čtveřice Su-30SM2 (zdroj), osmi Su-34M (zdroj), 12 Su-35S (zdroj) a 11 Su-57 (zdroj). Tyto čtyři typy jsou jediná taktická nadzvuková bojová letadla vyráběná ruským průmyslem. Přičemž Su-30SM2 (určený pro námořní letectvo) lze označit za okrajový typ – jeho objednávka spíše slouží k udržení funkčnosti Irkutského leteckého závodu (IAZ), který zaměstnává 14 000 lidí.

Podle všeho také ruské letectvo (včetně námořního) v roce 2023 převzalo dvě várky (zdroj) cvičně-bojových Jaků-130 (také z IAZ). V minulosti jedna várka odpovídala dvěma strojům.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu Armádních novin! Chci PREMIUM účet

Související články

PREMIUM Ruské letectvo má další dvě stíhačky Su-57

Na letišti Tolmačevo v Novosibirsku ruští spotteři vyfotili dvě nové víceúčelové stealth stíhačky ...

PREMIUM Dodávky bojových letounů do ruského letectva v roce 2022

Moskevský think-tank CAST (Centre for Analysis of Strategies and Technologies) každoročně ...

PREMIUM Další várka Su-35S a Su-57 pro ruské letectvo

Komsomolskoamurský letecký závod (KnAAZ) informoval o předávce neznámého počtu dalších víceúčelových ...

PREMIUM Dodávky ruských bojových letadel v roce 2023

Polský vojenský portál Defence24 přinesl analýzu dodávek ruských bojových letadel v roce 2023. ...

Do diskuze PREMIUM článku mohou přispívat jen uživatelé s premium účtem.