Americké letectvo v roce 2035

Foto: Klíčovým letounem pro následující dvě dekády se stane F-35A Lightning II. / U.S. Air Force
Klíčovým letounem amerického letectva pro následující dvě dekády se stane F-35A Lightning II. / U.S. Air Force

Americké letectvo (U.S. Air Force) v letošním roce zveřejnilo koncept Air Force Future Operating Concept (AFFOC). Společně s America’s Air Force: A Call to the Future a USAF Strategic Master Plan se AFFOC snaží popsat organizaci, výcvik a vybavení amerického letectva pro následující dvě dekády.

Operační pohotovost

Centrální myšlenkou konceptu AFFOC je pojem “operační pohotovost” (operational agility). Koncept se nesnaží předvídat budoucí rizika, ale spíše najít způsob, jak vytvořit flexibilní letecké síly schopné velmi pohotově a mnoha způsoby reagovat na neustále se objevující a měnící se hrozby (protivníka, techniku, taktiku).

V dnešním komplexním a chaotickým způsobem se měnícím světě není možné předvídat vývoj světa a technologií na několik roků, natož na dvě desetiletí. Je těžké přesně určit, proti jakému protivníkovi, technologii a taktice bude americké letectvo za dvacet roků stát.

Přesto je nutné znát směr, kudy je třeba směřovat výcvik a vývoj nové techniky. Vždyť vývoj nového stíhacího letadla trvá dvě desetiletí.

“Letectvo se nesnaží předvídat budoucnost: místo toho se snaží rozvíjet pohotovost potřebnou pro úspěch v neklidné době,” uvedl generálmajor Jeff Newell, ředitel centra Strategie, koncepce a hodnocení letectva (Air Force Strategy, Concepts and Assessments). “V tomto dokumentu jsme použili názorné viněty (příklady akcí a operací roku 2035 - pozn. red.), které slouží ke stimulaci představivosti a formulací výhod díky dosažení operační pohotovost.”

Americké letectvo mluví o operační pohotovost jako o schopnosti flexibilně, rychle, koordinovaně, vyváženě a silně reagovat na neustále se měnící a vyvíjející se protivníky, technologie a taktiky. Cílem operační pohotovosti je velmi rychle poskytnout americkému letectvu řadu možností jak čelit novým hrozbám.

Ukázkovým příkladem je například hrozba zničení komunikačních satelitů. Rusko a Čína mají technické schopnosti vyřadit pomocí energetických zbraní americké satelity na oběžné dráze. Americké letectvo proto vyvíjí několik technologií a přístupů, jak ztrátu satelitů velmi rychle nahradit.

Mění se také představa boje s protivníkem. V současné době době je prvořadým cílem letectva rychle a koordinovaně zničit schopnost protivníka rozhodovat se. Zahrnuje to ničení velitelských, komunikačních nebo radarových center.

V roce 2035 však bude cílem dostat protivníka do spirály “nepříjemných dilemat” (horns of a dilemma). Klíčem je předložit protivníkovi v jeden čas více problémů (každé řešení je přitom pro protivníka nepříjemné), které ho vyvedou z míry a zmatou, při zachování vlastní flexibility.

Jakým problémům bude protivník čelit? V blízké budoucnosti americké letectvo například získá (nebo rozšíří) schopnost provádět útoky/obranu pomocí kinetických zbraní (palné zbraně, střely), elektronického (rušení komunikace, radarů) a kybernetického boje (napadání počítačových sítí) nebo pomocí energetických zbraní (lasery, mikrovlnné zbraně).

Na následujících řádcích si popíšeme některé technologie (naznačené rovněž v konceptu AFFOC) ctící ideu operační pohotovosti. Na většině technologií letectvo pracuje a plánuje je zavést ve 20. letech 21. století do výzbroje.

Technika pro nový způsob boje

Pro udržení klíčové informační nadvlády poslouží vynášení malých vojenských satelitů pomocí stíhacích letadel. V rámci programu ALASA (Airborne Launch Assist Apace Access) letectvo testuje vypouštění raket s malými satelity ze stíhaček F-15.

Podobná schopnost umožní doplňovat satelity vyřazené protivníkem. Naopak letectvo chce rozvíjet schopnosti, především pomocí laserových zbraní nebo elektronického boje, umožňující vyřazovat vojenské satelity protivníka.

Dokument AFFOC zmiňuje také nový model stíhačky F-35D. Podle představ konceptu AFFOC půjde o volitelně pilotovaný stroj s pokročilou schopností velení a řízení - bude schopen ovládat nejrůznější bezpilotní stroje. Mluví se o bezpilotních tankerech, bombardérech (volitelně pilotovaný LRS-B), nákladních dronech nebo bezpilotních nosičích střel vzduch-vzduch dlouhého doletu.

Firma Lockheed Martin americkému letectvu nabízí nástupce průzkumného letounu U-2. Nástupcem je bezpilotní stealth letoun pohybující se ve výšce přes 20 km schopný provádět dalekonosné průzkumné mise.

Ve stejné výšce mají operovat bezpilotní letadla schopná zajišťovat přenos dat (komunikaci) mezi jednotkami amerického letectva, pokud dojde k zničení komunikačních satelitů. Půjde o letouny schopné létat až dva týdny (např. Phantom Eye) ve velkých výškách a vytvářet komunikační síť.

Součástí amerických leteckých formací se mohou stát jednoduché bezpilotní nosiče leteckých zbraní. V podstatě půjde o dron doprovázející stíhací letadla. Jediným úkolem dronu je nést zbraně vzduch-vzduch dlouhého doletu a "poskytovat" je pilotovaným stíhacím letadlům.

Letectvo stále studuje možnost získat velké nákladní vzducholodě. Výhodou vzducholodí jsou značně nižší náklady na dopravu materiálu a provoz. Vzducholodě jsou ideální k ekonomickému zásobování jednotek v místech s nižší mírou rizika.

Klíčovým projektem letectva je vývoj nových dalekonosných bombardérů LRS-B. Bombardér bude volitelně pilotovaný - v případě nutnosti může kontrolu nad bombardérem převzít jiné letadlo ve formaci. Bombardér se stane nosičem zbraní dlouhého dosahu a také mohutného vybavení pro elektronický boj.

Poroste význam klamných cílů. Například “volavky” MALD-J (Miniature Air-Launched Decoy Jammer) věrně napodobují přítomnost stíhacích letadel v prostoru. Drony MALD-J mohou nést stíhací letadla, bombardéry nebo drony. Cílem MALD-J je zmást a zahltit protivzdušné systémy protivníka.

Klíčovým se stane rozvoj hypersonických zbraní. Počítá se s vypouštěním střel ze stíhaček F-35, bombardérů a dronů. V současné době připravuje americké letectvo v rámci programu HSSW (High Speed Strike Weapon) test hypersonické zbraně v roce 2018 a v rámci programu TBG (Tactical Boost-Glide) v roce 2020.

Americké letectvo rozvíjí rovněž celou škálu energetických zbraní. V rámci programu CHAMP ( Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project ) letectvo pracuje na mikrovlnné zbraní (umístěné ve střele) schopné usmažit elektroniku protivníka.

Intenzivně vyvíjené laserové zbraně mají naopak schopnost velmi efektivně ničit střely vzduch-vzduch nebo země-vzduch protivníka, či přímo jiná letadla v manévrovém boji.

Zdroj: AFFOC

Nahlásit chybu v článku


Související články

Budoucnost Britské armády: Army 2020

Britská pozemní armáda (British army) podstupuje výraznou dietu. V rámci projektu Army 2020 se ...

Americké letectvo připravuje nasazení mikrovlnných zbraní

Americké letectvo pokračuje v rámci programu CHAMP (Counter-electronics High-powered Microwave ...

Špičkový bezpilotní bojovník Reaper ER pro americké letectvo

Americké letectvo (U.S. Air Force) zavedlo do výzbroje “nový” bezpilotní letoun MQ-9 Reaper ER ...

Americké letectvo zásadně navýší počty dronů

Americké letectvo (U.S. Air Force) plánuje výrazně navýšit počty dronů, příslušného leteckého ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • RiMr71
    23:57 04.01.2016

    ...proboha... kde se tahle blábolistika studuje? Myslel jsem, že vrcholem tady na AN bude dvouhlavňová Armata a plasmový potah Raptorného.... Omyl!! I kdyby NEBO byl takový ...Zobrazit celý příspěvek

    ...proboha... kde se tahle blábolistika studuje?
    Myslel jsem, že vrcholem tady na AN bude dvouhlavňová Armata a plasmový potah Raptorného.... Omyl!!

    I kdyby NEBO byl takový zázrak, bude jich během pár let ve výzbroji armád tolik kolik stealth letadel? Tedy stovky až tisíce?

    A to o těch dvou motorech atd.... prostě MAZEC!!!!! :DSkrýt celý příspěvek

  • murfur
    22:24 04.01.2016

    Dlhovlnny radar NEBO ma napriklad schopnost navedenia s presnostou 200 metrov. Protivzdusne strely ako napr. Stunner davidovho praku, aj vela inych novych AA striel maju ...Zobrazit celý příspěvek

    Dlhovlnny radar NEBO ma napriklad schopnost navedenia s presnostou 200 metrov. Protivzdusne strely ako napr. Stunner davidovho praku, aj vela inych novych AA striel maju kombinovane navedenie na ciel, v terminalnej faze sa pouziva casto dualne infracerveno-opticke navedenie na ciel. Ked NEBO dostane raketu do vzdialenosti 200 m od F-35, infracervena stopa stroja je tak silna, ze ciel nie je mozne prehliadnut. F-35 ma jeden velky motor, ktoreho spaliny vytvaraju jeden velky prud horuceho vzduchu s hrubym tepelnym jadrom siahajucim daleko za stroj. Pre znizenie IR stopy je vhodnejsie, dva motory s mensimi priemermi, ktorych celkove teplo je rozdelene na mensie prudy s kratsim dosahom a rychlejsim ochladenim ako jeden velky horuci prud. Jeden velky prud za F-35 ziari v IR ako svetlica. Ked sa chce dostat na nadzvukovu rychlost, musi pouzit pridavne spalovanie, co znamena, ze taku silnu IR stopu nenechava ziadny iny stroj na oblohe. Na to by stacili IR senzory prvych sovietskych AA rakiet.

    Dlhovlnne radary nemusia vediet trafit ciel presne. Staci aby raketu doviedli do blizkosti ciela, kedy ho dokaze zamknut IR hlavica. Najdolzitejsie vsak je, ze ziadny stealth stroj nepredstavuje pre VHF AESA ziadny rozdiel oproti obycajnym strojom, co anuluje zakladny zmysel a takticky dopad stealth technologie ako takej. Viditelny je rovnako dobre.

    VHF radary tiez znamenaju, ze ziadny prekvapivy utok stealth nie je mozny. Vsetky stealth stroje su na radare normalne viditelne z velkej vzdialenosti.

    Ze su tie radary vacsie nie je ziaden problem. Su to vysoko mobilne komplety na klasickom 8 kolesovom podvozku, alebo tahane na navese a rozlozitelne v rovnakom operacnom nasadeni ako ostatne X-band AESA radary:

    Tu je VHF AESA pre metrove pasmo na 8 kolesovom podvozku:
    Dolenizsie je cinsky AESA pre decimetrove pasmo.

    http://nextbigfuture.com/2015/...

    Kratky popis problematiky aj s vysvetlenim fyzikalnych principov:
    http://www.ausairpower.net/SP/...

    Tu je popisany vyvinuty radar zohladnujuci aj kvantovu signaturu.
    http://www.dailymail.co.uk/sci...
    Ak je technologia dopracovana, nie je problem ju v pripade potreby do niekolko rokov doviest do stavu vyspelosti potrebnej na operacne nasadenie. Ziadny rok 2135.

    Vyvoj laserovych zbrani nebezi iba v USA, ale aj v Rusku a Cine. Ani jeden stat ich zatial nema operacne nasadene. Zatial sa vsade iba testuje. Rusko vsak malo operacne nasaditelne modely laserovych zbranie uz v 70 rokoch. Na lodi mali nasadeny laserove delo od 1978 do 1985. Mali aj lietajuce laserove laboatorium ako USA., tiez niekolko verzii laserovych tankov na zostrelovanie delostreleckej palby. Ked nastal rozpad a krach ZSSR, zamestnanci firiem isli po zobrani a na laserove zbrane ani nepomysleli.

    http://englishrussia.com/2011/...

    Energeticke zbrane su v Ruskej amrade realne nasadene:
    https://www.google.sk/search?q... Skrýt celý příspěvek

  • KOLT
    20:55 04.01.2016

    Ono to s kvantovými radary není tak jednoduché :-) Pominu teď drobný detail, že i tým, který v tomto oboru letos zaznamenal poměrně zásadní úspěch, nepředpokládá jejich nasazení v ...Zobrazit celý příspěvek

    Ono to s kvantovými radary není tak jednoduché :-) Pominu teď drobný detail, že i tým, který v tomto oboru letos zaznamenal poměrně zásadní úspěch, nepředpokládá jejich nasazení v praxi za méně než 15 let, čímž jsme jen kousek od konce období, pro které USAF zveřejnilo koncepci. Navíc oněch 15 let je spíš doba do laboratorního/medicínského použití. Vyvinout vojenský radar bude s velkou pravděpodobností trvat mnohem déle, protože jednak potřebujete provádět detekci na mnohem větší vzdálenosti, jednak potřebujete kryogenické zařízení, které je schopné udržovat teplotu někde kolem -240 °C. Oproti tomu je chlazení laserů brnkačka :-)

    Hlavní problém ovšem vidím v tom, že kvantový radar sice pozná, že se ho někdo snaží podvést, ale stejně nepozná, kdo to je. Pokud se B-2 bude tvářit jako F-16, výsledek bude stejný, jako když se F-16 bude "aktivně" tvářit jako F-16. Zůstávají tedy dvě, byť nezpochybnitelné, výhody kvantového radaru – vysoká detekční schopnost při malé emisi energie a schopnost navádět střely díky vysoké rozlišovací schopnosti dané použitím mikrovlnné délky.Skrýt celý příspěvek

  • Shania
    14:59 04.01.2016

    Murfur: dovolím si tě opravit, sestřelením satelitů se nijak nesníží závislost*/používaní přesných zbraní. (*Stačí se podívat na současné úspěchy RuAF v Sýrii s jejich přesností ...Zobrazit celý příspěvek

    Murfur: dovolím si tě opravit, sestřelením satelitů se nijak nesníží závislost*/používaní přesných zbraní. (*Stačí se podívat na současné úspěchy RuAF v Sýrii s jejich přesností 20-200m u hloupých zbraní a v minulosti u kohokoliv jiného, jak moc letadel, bomb potřebuješ na zničení stejného cíle). Navíc je mnoho typů navádění a většina z nich se obejde bez GPS. Nové typy mají 2-3 typy navádění právě z tohoto důvodu (a zásahu pohyblivých cílů).

    Odstranění satelitu je hlavně komunikační problém, ale uvědom si, že každá F35 a podobná platforma tvoří komunikační uzel s vysokou přenosovou rychlostí.

    Dlouhovlnné radary pokud nebudou velké jako stadion, tak ti přesně nezaměří nic a pak jsou to velmi snadné cíle po kterých každý půjde jako první. Čím delší vlna tím horší rozlišení, snazší rušení. A hadej kdo má nejlepší antistealth technologie, USN…

    A i potom co protivník bude mít stealth, tak přeci jeho význam ještě stoupne a ne naopak…

    Zase píšeš nesmysly o vysokém zatížení křídla, koncept platící v 60 letech před tím než se objevil koncept lifting body. I super obratná F16 má větší zatížení křídla než F4…

    Dál vytáhnout 100% vyvrácený report o tom jak F35 ztrácí moc energie… Ztrácela ho, protože to byl test ztráty řízení při vysokých úhlech náběhu proti referenčnímu cíli.

    Detailní vysvětlení máš zde (hned na začátku):
    https://www.youtube.com/watch?...

    Ale i kdyby to byla pravda (což není…), tak doufám, že chápeš, že J-31 je na tom podstatně hůř? Vždyť je to okopírovaná F35 s podstatně horšími motory. Když to přeženu, tak to letadlo potřebuje AB jen aby se otočilo. Proč jsi radši nevybral J-20?:)

    Máš pravdu, že detekční vzdálenost se zkrátí a vyhraje ten kdo má lepší ISR síť a CEC (Cooperative Engagement Capability)Skrýt celý příspěvek

  • Jecchus
    14:49 04.01.2016

    palo satko:

    Vy asi vůbec netušíte, co to je MALD-J a jak a k čemu se používá, že ne...?

    http://www.raytheon.com/capabi...

    palo satko:

    Vy asi vůbec netušíte, co to je MALD-J a jak a k čemu se používá, že ne...?

    http://www.raytheon.com/capabi...

  • madrabbit
    14:30 04.01.2016

    Murfur: v článku se baví o roku 2035 - ne o roku 2135 - viz Tvůj příspěvek: - energetické zbraně - dlouhovlnný radar ale nenavede střely - radar s detekcí kvantových párů - ...Zobrazit celý příspěvek

    Murfur: v článku se baví o roku 2035 - ne o roku 2135 - viz Tvůj příspěvek:
    - energetické zbraně
    - dlouhovlnný radar ale nenavede střely
    - radar s detekcí kvantových párů - tohle je fakt už hodně přes čáru vzhledem k tomu, že se jedná o budoucnost v horizontu 19 let.
    - laserové zbraně - zatím použitelné je mají v USA a vývoj je hodně náročný

    Tenhle článek je IMHO sám o sobě hodně obecný a pochybuji, že podobné studie si o protivnících nedělá každý. Není tam nic převratného - právě proto, že se jedná o krátkodobý výhled.

    F-35D - volitelně pilotovaný. Vždyt teď, když chtějí něco přidat (zbraň), tak to rozsáhle testují a vše trvá mnoho měsíců, jak to chtějí předělat na bezpilotní bych rád viděl (opět v rámci uvedeného času).Skrýt celý příspěvek

  • murfur
    14:18 04.01.2016

    USA ako centrum moci zapadu musi projektovat geopoliticky vplyv v zahranici, inak by postupne stratili spojenecke struktury a vedenie v medzinarodnych instituciach. Hlavne v dobe ...Zobrazit celý příspěvek

    USA ako centrum moci zapadu musi projektovat geopoliticky vplyv v zahranici, inak by postupne stratili spojenecke struktury a vedenie v medzinarodnych instituciach. Hlavne v dobe jadrovych zbrani je jasne, ze zapas o moc sa musi viest hybridnymi a proxy vojnami a priamy konflikt s inymi velmocami je nemyslitelny. Preto zbranove systemy budu musiet umoznit ziskat rychlo vyhodu nad technologicky a pocetne slabym superom na proxy bojisku, aby nestihol velmocensky super zaujat pozicie v oblasti. Technologie su velmi dolezite, aby dokazali zabranit vlastnym stratam, pretoze zapadna verejnost by nebola ochotna tolerovat vaznejsie straty svojich vojakov a zacala by odporovat politickemu vedeniu USA a EU. Tiez je potrebna na rychle a efektivne ziskanie kontroly nad koridormi a bodmi zaujmu a moznost rychlo preskupit sily a prostriedky tak, aby nepriatel nestihol rozvinut zasadnejsiu odpoved.

    No ale neviem, ci rychle vyslanie novych pripravenych satelitov situaciu riesi. Superovi staci znova pouzit energeticke zbrane. To su zariadenia umiestnovane na platforme nakladnych vozidiel a su vysoko moiblne v kazdom terene. Potom im zostane iba hlupa municia nasadenie striel a rakiet iba velmi problematicke a v obmedzenej miere.

    Tiez by sa nemali spoliehat na stealth. Jednak stroje so znizenou stopou v mikrovlnnom pasme (stealth) budu za kratky cas nasadzovat aj superiace mocnosti (2016, 2018). Tym sa schopnost jednej strany anuluje, pretoze stealth je vyhoda, iba ak proti stroju 5. generacie stoji stroj bez stealth. Ak su obidva stealth, obaja celia neskorsiemu zisteniu supera, obe strany maju rovnake moznosti pouzit taktiku vyplyvajucu z technologie. To znamena v praxi, ze detekcia supera je mozna na ovela mensiu vzdialenost nielen pre supera, ale aj pre F-35.
    Potom sa stane to, ze J-31 aj F-35 sa vzajomne zbadaju kvoli stealth ovela blizsie, nez stroje 4.generacie. Tym, ze sa zbadaju blizko je ovela vacsia sanca, ze sa dostanu do dogfightu. Prave tam ale F-35 straca, lebo jeho zatazenie kridla je prilis velke a preto zle manevruje a aj straca pri kazdom manevri ovela viac energie ako stroj s nizkym zatazenim kridla. Vykon motora s tym nespravi, ale aj pomer tahu a hmotnosti je horsi ako stroje 5. generacie supera.

    Tiez to dalej komplikuje fakt, ze uz sucasne dlhovlnne radary dokazu velmi ucinne detekovat stealth s absorpciou v milimetrovom pasme. Pohlcujuce prvky schopne absorbovat decimetrove a metrove vlny su samozrejme kvoli rozmerom vyplyvajucim z principu vlnoveho ohybu a odrazu nemozne, resp. by boli absurdne rozmerne. F-22 ani F-35 su v dlhych pasmach normalne viditelne. Prislusne dlhovlnne AESA radary dokazu tieto ciele nielen spolahlivo detekovat na velmi dlhe vzdialenosti, ale aj na ne navadzat palbu. Milimetrove stealth je pouzitelny iba proti technologicky a pocetne slabemu protivnikovi, cize v proxy vojne. Aj to vsak iba do momentu, kym tam superiaca velmoc nedopravi adekvatne prostriedky. Proti beznym prostriedkom gerilovych a militantnych skupin v prostredi BV a Afriky je to ale stale pouzitelne.

    Okrem toho, zahltenie superovej obrany cez roje MALD falosnych cielov bude neperspektivne, pretoze sa uz vyvijaju radary s rozpoznanim kvantoveho stavu detekovaneho signalu a tam uz nie je mozne vyhnut sa tomu, ze falosny ciel bude jednoznacne rozpoznany ako zdroj s umelou signaturou signalu. Vlna, ktoru vysle radar nepriatela musia americke MALD DRFM napodobnit, ale napodobnit kvantovy par odporuje kvantovej teorii. Na bezpecnu detekciu netreba skenovat cely signal, pretoze hociktory a kazdy falosny par bude vykazovat nezhodu.

    Laserove zbrane sa daju kvoli silnym turbulenciam vzduchu pouzivat na palbu iba priamo dopredu v smere letu. Pouzitie v comkolvek rychlejsom ako Hercules Gunship pri pomalom kruzeni je nemozne. Rozptyl luca na tlakovych rozhraniach je prilis silny.Skrýt celý příspěvek

  • Mirage
    14:00 04.01.2016

    Zajimave a pro potencialni nepratele neradostne cteni. Uz sama takova zprava dostava protivníka do spirály "neprijemnych dilemat". Vydat se stejnou cestou? Nebo jen hledat ucinna ...Zobrazit celý příspěvek

    Zajimave a pro potencialni nepratele neradostne cteni. Uz sama takova zprava dostava protivníka do spirály "neprijemnych dilemat". Vydat se stejnou cestou? Nebo jen hledat ucinna protiopatreni? Ke vsem, nebo jen k nekterym ze zminenych technologii a strategii? Nebo oboji, vyvijet obdobu a hledat protiopatreni? Nebo nad ramec vseho jeste vytvorit treti - vlastni strategii? A co kdyz jsou to dalsi hvezdne valky, jez nas maji vycerpavat. Prislusne instituce v USA zjevne delaji svoji praci, jak se slusi a patri.Skrýt celý příspěvek

  • Shania
    13:10 04.01.2016

    palo satko, Magister_Peditum: prosím neničte další článek úplně zbytečnou diskuzí.

    palo satko, Magister_Peditum: prosím neničte další článek úplně zbytečnou diskuzí.

  • Magister_Peditum
    12:52 04.01.2016

    palo satko: Umíte si představit, že by USA na své území pustila nepřítele, aniž by se ho předtím pokusila zastavit v zámoří?

    palo satko: Umíte si představit, že by USA na své území pustila nepřítele, aniž by se ho předtím pokusila zastavit v zámoří?

  • palo satko
    12:45 04.01.2016

    Magister_Peditum, viete si predstavit nejake realne nebespečenstvo pre ktore musia mat USA drony MALD-J pri svojej obrane? Ved Washington môže s Ottawou prehrat len v hokeji a s ...Zobrazit celý příspěvek

    Magister_Peditum,
    viete si predstavit nejake realne nebespečenstvo pre ktore musia mat USA drony MALD-J pri svojej obrane? Ved Washington môže s Ottawou prehrat len v hokeji a s Mexicom vo futbale.Skrýt celý příspěvek

  • Magister_Peditum
    12:24 04.01.2016

    palo satko: A jak si představujete obranu vlastního území? Že budou stavět novou Maginotovu linii? Tyhle zbraně se dají stejně dobře použít v útoku jako v obraně. Z pozice USA, ...Zobrazit celý příspěvek

    palo satko: A jak si představujete obranu vlastního území? Že budou stavět novou Maginotovu linii? Tyhle zbraně se dají stejně dobře použít v útoku jako v obraně. Z pozice USA, jako de facto mořem obehnané zemi, je na situaci, kdy by se musela začít bránit agresi na svém území, už docela pozdě...Skrýt celý příspěvek

  • Shania
    11:56 04.01.2016

    Tady je článek o blízké budoucnosti USN/USMC Evolution USN/USMC TACAIR http://www.f-16.net/forum/down... Zajímavá je třeba zmínka o používaní kanonu v ...Zobrazit celý příspěvek

    Tady je článek o blízké budoucnosti USN/USMC

    Evolution USN/USMC TACAIR

    http://www.f-16.net/forum/down...

    Zajímavá je třeba zmínka o používaní kanonu v Afganistanu, učiněnosti přesné munice proti neřízené, atd.Skrýt celý příspěvek

  • Shania
    10:44 04.01.2016

    palo satko: USAF si řeší tyto problémy, to cpo popisuješ je úkol pro někoho jiného.


    Redakce: myslím že program ALASA byl pro nějaké problémy zrušen.

    palo satko: USAF si řeší tyto problémy, to cpo popisuješ je úkol pro někoho jiného.


    Redakce: myslím že program ALASA byl pro nějaké problémy zrušen.

  • jj284b
    10:42 04.01.2016

    palo satko: starocia plati ze najlepsia obrana sa riesi co najblizsie u protivnika... lepsie je bojovat na jeho uzemi ako u seba doma..

    palo satko: starocia plati ze najlepsia obrana sa riesi co najblizsie u protivnika... lepsie je bojovat na jeho uzemi ako u seba doma..

  • palo satko
    10:17 04.01.2016

    Z opisu je zrejme, že neuvažuju s nejakou obranou samotneho uzemia USA voči vonkajšej agresii. takže sa jedna o agresivne "mudrovanie", čo použit na tych lotrov u nich doma či už ...Zobrazit celý příspěvek

    Z opisu je zrejme, že neuvažuju s nejakou obranou samotneho uzemia USA voči vonkajšej agresii. takže sa jedna o agresivne "mudrovanie", čo použit na tych lotrov u nich doma či už za velko pacifickou, alebo atlantickou mlakou. Najmä sa mi pači ta špirala neprijemnych dilemat do ktorej chcu uvrhnut nepriatela. možno by nebolo od veci rožmyšlat na vlastnymi špiralami, ako su: rasove nepokoje na vlastnych predmestiach, power blackout vlastnych velkomiest, kolaps vlastneho finančneho a socialneho systemu a hlavne vyzbrojenie vlastneho obyvatelstva. Može sa im do roku 2035 lahko stat, že budu riešit rovnaky problem s použitím letectva, aky ma dnes Baššár Háfiz al-Asad.Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...

Stránka 5 z 5